Zobrazit panel

Portugalská kuchyně - Jídlo a pití v Portugalsku

Portugalská kuchyně - Jídlo a pití v Portugalsku


Portugalská kuchyně - Treska Bacalhau - Pití a nápoje v Portugalsku

Hranolky s hovězím masem na portugalský způsob - Portugalská kuchyně

Portugalská kuchyně

Portugalsko vždy patřilo mezi ty méně bohaté evropské regiony. To samozřejmě zanechalo svoji stopu na tradiční portugalské kuchyni. Portugalci si rádi pochutnají na sytých jídlech plných zeleniny, masa a brambor nebo rýže. V přímořských destinacích však narazíte na podobnou nabídek jídel, jako v celém středomoří, kde restaurací vaří tak, aby uspokojili mlsné jazýčky turistů z celé Evropy. Kromě tradičních okénkových jídel jako jsou hamburgery, kebaby a různé sendviče, si můžete v restauracích pochutnat i na grilovaných masech s hranolky, popřípadě si dát salát nebo všudypřítomné italské těstoviny. Hodně oblíbená jsou v Portugalsku i grilovaná kuřata, na která narazíte prakticky na každém rohu. Během času oběda a večeře je v restauracích často k dostání tzv. denní nabídka. Jedná se o jídlo, které je levnější než jiné položky na jídelním lístku a často se vyplatí obejít několik podniků a najít místo, kde zrovna nabízejí to, na co byste měli chuť.

Treska Bacalhau - Portugalská kuchyně

Treska Bacalhau

Pokud patříte mezi milovníky ryb a plodů moře, nebudete v Portugalsku o nic ochuzeni. Především v přímořských oblastech je nabídka čerstvých úlovků široká a v různých způsobech přípravy jsou Portugalci opravdovými mistry. Dá se říci, že nejoblíbenější zdejší rybou je treska. I když to může znít poněkud obyčejně, zdejší úprava ryb se značně liší od té naší a i treska se tak může stát jedinečným kulinářským zážitkem. Zvláštností je, že na rozdíl od ostatních ryb Portugalci tresku nekonzumují čerstvou, ale k výrobě pokrmu používají jednu se svých specialit: bacalhau. Bacalhau je nasolená a vysušená treska, kterou si kdysi portugalští námořníci sebou brali na dlouhé oceánské plavby. Dnes existuje více jak 1.000 způsobů přípravy této suroviny a v Portugalsku na ni narazíte takřka v každé restauraci. Kromě ryb milují Portugalci samozřejmě i ostatní dary moře jako jsou krevety, krabi, popřípadě chobotnice.

Kvalitní portugalská vína ve vinném sklepě - Portugalská kuchyně

Pití a nápoje v Portugalsku

Jako u jiných jihoevropských národů je i v Portugalsku znatelná náklonnost k čemukoliv alkoholickému. Dlouhé noci si tak můžete zpříjemnit mnoha místními pálenkami. Ty se vyrábějí pro nás netradičně z fíků, popřípadě z třešní. Portugalská whisky, gin a brandy jsou sice levné, ale odpovídá tomu i kvalita. V mnoha případech se vyplatí zaplatit více za prověřené importované značky těchto destilátů. Při návštěvě Portugalska byste si určitě neměli nechat ujít ochutnávku místních výtečných vín. Na své víno jsou obyvatelé právem hrdí a v každé restauraci můžete ochutnat lokální značky a odrůdy. Skutečnými klenoty mezi portugalskými víny jsou pak těžká a sladká dezertní vína. Celosvětový věhlas získalo sice Portské víno, ale i to pěstované na ostrově Madeira je znalci vín hodnocena velice kladně a navíc bývá často cenově přijatelnější než jeho známější protějšek. Kromě vína samozřejmě v Portugalsku seženete i pivo. Musíte však mít na vědomí, že portugalská piva jsou kvalitativně mnohem horší než český standard. V mnoha restauracích můžete narazit i na prodej zahraničních značek, ty české mezi nimi však téměř nefigurují.