Zobrazit panel

Kuchyně na Kanárských ostrovech. Jídlo a pití na Kanárech

Kanárská kuchyně - Jídlo a pití na Kanárských ostrovech


Kanárská kuchyně - Tradiční kanárské pokrmy - Vliv španělské kuchyně na Kanárských ostrovech - Nápoje a pití na Kanárech

Kanárská kuchyně

Díky své poloze na obchodních trasách mezi Evropu a Amerikou je Kanárská kuchyně ovlivněna oběma těmito kontinenty, z jejichž jídel se snažila vybrat jen to nejlepší. Opravdu tradiční kanárská kuchyně je směsicí jídel pevninského Španělska doplněných o jihoamerický temperament a zdejší tradiční způsoby přípravy. Pokud se chystáte na Kanárské ostrovy, pravděpodobně budete bydlet v některém z mnoha velkých turistických letovisek na pobřeží. Na těchto místech se vše podřizuje návštěvníkům z Evropy, stejně tak i nabídka restaurací. Své žaludky tak můžete naplnit pizzou, jídlem z čínské restaurace anebo si po ránu zajít na klasickou anglickou snídani s fazolemi, slaninou a vajíčkem. Autentická kanárská jídla jsou zde v nevýhodné menšině a i tak jsou často připravována tak, aby jejich chuť byla blízká jazykům především britských a německých turistů. Za ochutnávkami pravých kanárských pokrmů je nejlepší se vydat dále do vnitrozemí.

Varianta Papas arrugadas s chobotnicí - Kanárská kuchyně

Tradiční kanárské pokrmy

Nejznámějším a nejrozšířenějším kanárským pokrmem jsou Papas arrugadas, do češtiny přeloženo jako krabaté, či vrásčité brambory. Pokud nevíte co si pod tímto názvem představit, vězte, že se jedná o obyčejné nové brambory vařené ve slupce a následně obalované v mořské soli. Jako příloha k vrásčitým bramborům se používá další kanárská specialita: omáčky mojo. Tyto omáčky mají snad nekonečné množství variant, ale nejčastěji se setkáte s červenou a zelenou. Červená mojo je připravovaná z červených chilli papriček, zelená mojo zase z bazalky a koriandru. Většinou jsou tyto omáčky hodně kořeněné, i když jejich ostrou chuť by měl bez problémů zvládnout i netrénovaný Evropan. S mojo omáčkami se na Kanárských ostrovech nesetkáte jen jako s přílohou u brambor. Místní kuchaři je používají jako dochucovadlo prakticky všude: na hranolky, k masům, ale i jako zvýrazňovač chuti sýra.

Paella s mořskými plody - Kanárská kuchyně

Vliv španělské kuchyně na Kanárských ostrovech

Na Kanárských ostrovech zdomácněla i řada pokrmů z pevninského Španělska. Téměř všude tak můžete narazit na paellu, což je směs šafránové rýže, zeleniny a masa. Způsob přípravy se liší oblast od oblasti, restaurace od restaurace. Ochutnat tak můžete variantu s kuřetem, králíkem anebo mořskými plody. Poslední jmenovaná je bezpochyby nejoblíbenější a také nejčastěji k sehnání. Španělé dále na ostrovy přivezli svoje vyhlášené tortilly (kukuřičné placky), které se mohou plnit prakticky vším co domácí lednice a spíž nabízí, záleží jen na fantazii kuchaře. Stejně tak můžete oběd v restauraci začít s typicky španělským gaspachem, studenou rajskou polévkou, která skvěle osvěží a zasytí během horkých letních dní.

Nápoje a pití

Pivo La Dorada - Kanárská kuchyně

Stejně jako jinde na světě i obyvatelé Kanárských ostrovů milují kávu. Ta místní se vaří hodně silná a hořká a před servírováním je do ní přidané slazené mléko pro zjemnění chuti. Po pravdě, tento nápoj není mezi turisty příliš oblíbený a tak restaurace nabízejí i klasické úpravy kávy, známé z našich kaváren, jako je espreso, café latte, macchiato a samozřejmě i oblíbené cappuccino. Jelikož je na Kanárech poměrně hojně rozšířené pěstování vinné révy, můžete zde ochutnat řadu dobrých místních vín. Převažují sladká červená vína, ale místy můžete narazit i na suché odrůdy. Stálou položkou na nápojových lístcích restaurací a barů je samozřejmě i pivo. Na Kanárských ostrovech existují dva pivovary: La Dorada a Tropical. Narazit můžete i na importované značky tohoto lahodného moku. Většina tvrdého alkoholu je na Kanáry dovážena z Evropy, takže zde narazíte na dobře známé značky. Pokud chcete ochutnat typického kanárského zástupce lihovin, zamiřte na ostrov La Gomera. Zde se vyrábí mistela, což je směs vína, rumu, cukru a medu. Opravdu netradiční kombinace.