Zobrazit panel

Turecká kuchyně - Jídlo a pití v Turecku

Turecká kuchyně - Jídlo a pití v Turecku


Turecká kuchyně - Turecká jídla - Nápoje a pití v Turecku

Turecká kuchyně

Prodejna s kořením v Turecku - Turecká kuchyně

Turecká kuchyně je jedinečnou směsicí kuchyní střední Asie, blízkého východu, Balkánu a samozřejmě i středomoří. Není proto divu, že turecká kuchyně je značně rozmanitá a v každé části této rozlehlé země můžete ochutnat různé místní speciality. Na severním černomořském pobřeží jsou základem kuchyně obiloviny a ančovičky, jihovýchod Turecka je známý pro svůj výtečný kebab a oblast podél Středozemního a Egejského moře má kuchyni značně ovlivněnou ostatními středomořskými národy, takže zde převládají ryby, plody moře a záplava zeleniny. V turistických letoviscích se samozřejmě restaurace snaží zavděčit chuťovým buňkám návštěvníků, takže zde kromě tradiční kuchyně narazíte především na variace západoevropských jídel jako jsou grilovaná masa s hranolky, pizza anebo obzvláště mezi dětmi oblíbené těstoviny s různými omáčkami. Pokud však hledáte originální tureckou chuť, dá se zjednodušeně říci, že čím dále od pobřeží se restaurace nachází, tím větší je šance na ochutnání autentických tureckých pokrmů. Dobrou místní restauraci poznáte i podle toho, že v ní posedává hodně místních obyvatel.

Grilované kuličky Kofta v pita chlebu - Turecká kuchyně

Tradiční turecká jídla

Národním tureckým jídlem je i u nás dobře známý kebab. Ten se povětšinou připravuje z jehněčího masa, ale v pobřežních letoviscích se můžete setkat i s rybí nebo kuřecí variantou. Způsobů přípravy a servírování kebabu je takřka nekonečné množství a každá vesnice v Turecku si drží svůj oblíbený recept na tento pokrm. Nejčastěji je kebab podáván s pita chlebem a zeleninovou přílohou. Občas se můžete setkat i s variantou s bramborem anebo dokonce s jogurtem, který by měl tlumit kořeněnou chuť masa. Dalším oblíbeným masovým pokrmem v Turecku jsou kofty. Tyto masové koule mají stejně jako kebab obrovské množství způsobů přípravy a tak záleží jen na Vás, které dáte přednost. Zda ostře pálivým koftům s kopečkem rýže a paprikou, nebo méně pálivé variantě servírované na špejli jako pouliční rychlé občerstvení. Žádná turecká hostina by však nebylo kompletní bez široké nabídky předkrmů tzv. meze. Ty se dají přirovnat k našim chuťovkám a před hlavním jídlem tak můžete ochutnat sýry s kouskem pečiva, ovocné mísy, kousky masa anebo smažené plody moře. Záleží jen na chuti hostitele (restauratéra) a stavu jeho spižírny.

Nápoje v Turecku

Turecké pivo Efes - Turecká kuchyně

Když se řekne typický turecký nápoj, většině lidí se asi vybaví turecká káva, u nás známá i jako Turek. Zvláštností je však, že Turci kávě příliš neholdují a jednoznačně dávají přednost čaji. Ten se podává nejen v kavárnách a restauracích, ale můžete jej jako dárek dostat i od mnoha obchodníků aby Vám tak zpříjemnili čas během smlouvání cen. Turecký čaj se pěstuje na severu země, poblíž černomořského pobřeží. Nejrozšířenějším čajem je ten obyčejný, černý. Můžete se však setkat i s různými bylinkovými čaji a výjimečně i s čaji ovocnými. I když je Turecko veskrze islámskou zemí, sehnat zde alkohol nebývá problém. Na pobřeží v turistických letoviscích se alkohol podává v každé restauraci a i v zapadlých horských vesničkách je vždy k dispozici alespoň jeden prodejce, který Vám tento mok prodá. Alkoholické nápoje místní výroby jsou samozřejmě mnohem levnější než import známých značek. Pokud zatoužíte po pivu, tak doporučujeme světlé turecké pivo plzeňského typu Efes nebo pivo Perge.