Zobrazit panel

Bulharská kuchyně - Jídlo a pití v Bulharsku

Bulharská kuchyně - Jídlo a pití v Bulharsku


Bulharská kuchyně - Saláty a polévky - Masová jídla - Nápoje

Bulharská kuchyně

Bulharská kuchyně byla v minulosti ovlivňována několika národy. Dnes se bulharská kuchyně definuje jako směsice tradičních balkánských pokrmů, doplněné o řecké a hlavně turecké vlivy. Pokud budete svoje prázdniny trávit v některém populárním přímořském letovisku, zkuste ochutnat i bulharská jídla a ne jen variace na nám dobře známé západoevropské pokrmy. Dobrou bulharskou restauraci poznáte podle koncentrace místních obyvatel. Čím více Bulharů v restauraci sedí, tím je vyšší záruka dobré domácí kuchyně. Ty nejlepší tradiční restaurace najdete většinou na okrajích měst, mimo vyhlášené turistické ulice, plné krámků se suvenýry, fast foodů a pizzerií.

Saláty a polévky

Bulharská polévka Tarator - Bulharská kuchyně

Asi nejtypičtějším zástupcem bulharské kuchyně je Šopský salát. Ten je sice velice populární i v České republice, ale věřte, že ten bulharský je chuťově úplně jiný. Na tom má zásluhu především používaný sýr, který na rozdíl od našeho „balkánského“ není příliš slaný a jemně doplňuje chuť čerstvé zeleniny. Dalším oblíbeným bulharským salátem je snežanka (Sněhurka). Základními surovinami pro tento salát je okurka a jogurt. Další ingredience se mohou lišit, ale nejčastěji se do Sněhurky přidává ještě česnek, kopr a nasekané vlašské ořechy. Podobně jako Sněhurka se připravuje i nejoblíbenější letní bulharská polévka: Tarator. Základ opět tvoří na kostičky nasekaná okurka, bílý jogurt, česnek, vlašské ořechy kopr, rostlinný olej a voda. Tato polévka se podává zásadně studená, často dokonce s kostkami ledu. Pokud jsou do Taratoru použity místo nakrájených okurek, okurky strouhané nebo jsou zcela vynechány a nahrazeny zelím či mrkví, poohlédněte se raději po jiné restauraci, kde Vám Tarator připraví přesně tak jak má být. Základem obou předchozích jídel byl jogurt. Bulhaři jej každoročně spořádají obrovské množství a rádi všude rozhlašují, že se jedná o jejich vynález. Pravda je však taková, že přesná domovina jogurtu není známa. Objevil se však asi před 5.000 lety někde v oblasti Balkánu a Malé Asie. Další velice oblíbenou polévkou v Bulharsku je škembe čorba, což je taková hutnější variace na dršťkovou polévku. Bulharská verze falozačky nese jméno bob čorba.

Masová jídla

Bulharské masové Kefte - Bulharská kuchyně

Asi nejtypičtějším zástupcem masa v bulharské kuchyni jsou keftě a kebabče. V obou dvou případech se jedná o mleté maso dochucené řadou aromatického koření. Keftě mívají tvar malých válečků, zatímco kebabče jsou spíše okrouhlého tvaru, něco jako naše karbanátky. Obě tyto jídla si můžete dát jako hlavní chod v jedné z mnoha restaurací, ale často jsou k vidění i jako součást nabídky rychlých občerstvení. V tomto případě slouží nejčastěji jako příloha bulharský bílý chléb. Mleté maso Bulhaři přidávají i do pokrmu, který si vypůjčili z turecké kuchyně: do musaky. Ta se připravuje prakticky totožně jako v Řecku, kde tento pokrm také zdomácněl. Směs mletého masa a koření se zapeče se zeleninou a bramborami a podává se jen tak bez přílohy, popřípadě s nějakým salátem. Do musaky se často dávají lilky, rajčata a papriky, ale vždy záleží jen na chuti kuchaře, jak tento pokrm vyrobí. Kromě mletého masa se hojně v bulharské kuchyni používá i vepřové, hovězí a skopové maso. To se nejčastěji připravuje jednoduše na grilu, ale můžete narazit i na místní speciality s různými omáčkami. Podél pobřeží se hojně připravují i pokrmy z ryb a darů moře. Ve vnitrozemí ryby tak časté nejsou a řadí se spíše k vzácnostem.

Nápoje

Asi nejrozšířenějším nápojem v Bulharsku je káva. Ta se pije nejčastěji jednoduše připravená na způsob našeho turka, ale mnohem silnější. V turistických letoviscích však můžete narazit i na klasické espreso. Pokud dostanete chuť na cappuccino, vždy se dopředu ujistěte, že dostanete to, po čem toužíte. Drtivá většina podniků v Bulharsku připravuje cappuccino tak, že uvaří instantní kávu a bohatě ji nazdobí šlehačkou ve spreji. „Speciality“ jako Caffe latte a další kávové nápoje jsou bohužel zatím v Bulharsku prakticky neznámé a sehnat se dají jen někde a po zdlouhavém hledání. Hodně rozšířené je v Bulharsku i pití čaje. Jestliže si objednáte v restauraci čaj, obsluha Vám automaticky přinese čaj bylinkový nebo ovocný. Pokud chcete čaj černý nebo zelený, musíte o to výslovně požádat předem.

Bulharské pivo Zagorka - Bulharská kuchyně

Pivo seženete v Bulharsku na každém rohu a to jak čepované tak i lahvové. Na pobřeží existují dokonce i restaurace, které čepují české značky, takže si tak můžete připomenout chuť domova. Z bulharských piv jsou nejoblíbenější značky Zagorka, Kamenica a Šumensko. Pokud se budete pohybovat v okolí Burgasu, pravděpodobně narazíte i na značku místního malého pivovaru Burgasko. Nejoblíbenějším druhem tvrdého alkoholu je rakija. Tento čirý, silný destilát se nejčastěji vyrábí z vinných hroznů, ale můžete se setkat i se slivovicí, popřípadě meruňkovicí. Podává se doslova v každé hospodě i restauraci, stejně jako je lehko k sehnání takřka v každém obchodě s potravinami.