Zobrazit panel

Italská kuchyně - Jídlo a pití v Itálii

Italská kuchyně - Jídlo a pití v Itálii


Tradiční italské těstoviny - Pasta

Italská kuchyně je dnes bezpochyby jednou z nejpopulárnějších na celém světe. V každém větším městě na zeměkouli najdete alespoň jednu restauraci, která nabízí italská národní jídla. Základem pro italskou kuchyni ve starověku byla kombinace etruského a řeckého jídla. Italové byly v tomto směru velice otevření a s radostí přijímali kulinářské novinky od cizích národů. Proto dnes naleznete v italském kulinářství i arabské, židovské, francouzské a německé vlivy. Po objevení Ameriky Italové rychle přijali nově přivezené plodiny (rajčata, papriky, brambory a kukuřice) za vlastní a včlenili je do svých jídel.

Italská pizza

Dnes má každý italský region svoje specifické kulinářské speciality. Příhraniční regiony jsou ovlivněny kuchyněmi svých zahraničních sousedů. Velký vliv na složení jídelníčku má i přítomnost moře nebo naopak horských masivů. Celoitalským symbolem této národní kuchyně se stala pizza, těstoviny ve všech podobách a skvělá italská vína. Italové k vaření svých pokrmů používají bezpočet druhů těstovin a narozdíl od našich krajin, kde převažují kupované těstoviny, není v Itálii vyjímkou jejich domácí výroba. V Itálii se rozlišují dva hlavní druhy těstovin: suché, které jsou trvanlivé a známe je i z našich obchodů a mokré těstoviny, které jsou určené k okamžité spotřebě jelikož se rychle kazí.

Pizza je původně Neapolský vynález (viz. Pizza Napoletana) a v době svého vzniku plnila funkci potravy pro chudší vrstvy obyvatelstva avšak v průběhu dějin se stala velmi oblíbenou v rámci celé Itálie a ve 20. století rychle dobyla celý svět. Dnes je známo obrovské množství receptů na přípravu těsta na pizzu a to jak si ji obložíte záleží čistě na Vaší chuti a fantazii.

Mezi další speciality, které si získaly celosvětovou popularitu patří sušená šunka prosciutto a sýry parmazán a gorgonzola. Pověstné jsou také italské moučníky jejichž nekorunovaným králem je tiramisu.