Zobrazit panel

Toskánsko - dovolená v Itálii a informace pro turisty

Toskánsko - Itálie


Toskánská kuchyně

Toskánsko - výhled na moře

Toskánsko

Oblast Toskánska je podle mnohých cestovatelů ta nejkrásnější v celé Itálii. Svým návštěvníkům nabízí historická města plná architektonických památek a sbírek umění pod ochranou UNESCO (Florencie, Pisa), ale i neporušenou přírodu vhodnou k dlouhým turistickým výletům. Obyvatelé Toskánska jsou si vědomi i svého přírodního bohatství a proto zde naleznete více jak 120 chráněných přírodních rezervací. V posledních letech se v tomto regionu ve velkém začánají rozmáhat organizované pobyty, během kterých můžete buď pomocí svých nohou a nebo na kole, poznat vnitrozemí Toskánska a ochutnat zdejší místní speciality. Pro individuální turisty jsou v turistických informačních kancelářích k dispozici brožury a průvodci s navrženými trasami, ale samozřejmě není problém se vydat po vlastní ose.

Na jihu regionu v městečku Saturnia jsou vyhlášené horké prameny, kde si Vaše znavené tělo výborně odpočine. Pokud jste spíše příznivci lenošení na pláži můžete využít pohostinnosti jednoho z mnoha přímořských letovisek nebo trajektem vyrazit na některý z Toskánských ostrovů z nichž nejznámější je Elba.

Toskánská kuchyně

Toskánsko dalo světu známé víno Chianti, což je červené víno tradičně uskladněné v baňaté nádobě obalené slámou i když dnes jej výrobci většinou plní do klasických vinných lahví. Tradičním pokrmem pro Toskánsko je polévka Ribollita. Tato zeleninová polévka s fazolemi a s přidanými kousky chleba byla hojně rozšířeným jídlem na venkově, ale svoje místo si drží v Toskánských domácnostech dodnes. V Toskánsku se pěstuje i několik odrůd oliv a během října a listopadu zde začínají růst bílé lanýže, žádaná lahůdka ve špičkových restauracích po celém světě.

Speciální druh skotu -  Chianina

Na zelených loukách Toskánska se daří speciálnímu druhu skotu zvanému Chianina, jehož maso se používá při výrobě další místní speciality: florentského steaku. Vepřové maso místní používají na výrobu Porchetty - hojně prosolená věpřová pečeně, plněná česnekem a rozmarýnem. Jako zákusek ke kávě můžete v místních kavárnách ochutnat originální toskánský dezert Panforte, jehož historie sahá až do 13. století. Panforte se připravuje tak, že do směsi medu, cukru a mouky se přidá kandované ovoce a ořechy a celá tato směs se nechá propéct v nízké nádobě. Hotový dezert se celý popráší moučkovým cukrem a rozkrájí na malé porce. Jedná se vlastně o mnohem sladší variantu nám známého biskupského chlebíčku.