Zobrazit panel

Řecká kuchyně - Jídlo a pití v Řecku

Řecká kuchyně - Jídlo a pití v Řecku


Občerstvení na ulici - Klasická řecká kuchyně - Řecké sladkosti - Pití v Řecku

Každý kout rozlehlého Řecka nabízí své specifické speciality. Na ostrovech převažují jídla s plody moře, sever pevniny je naopak silně ovlivněn arabskými vlivy a oproti zbytku země zde šetří olivovým olejem a naopak ve velké míře své pokrmy dochucují kořením. Na iónských ostrovech je cítit velký vliv Itálie a jejich národní kuchyně. Bez ohledu na oblast vládne v Řecku všeobecná pohostinost a stolování je rituál se kterým se narozdíl od našich zvyklostí příliš nespěchá a proto si návštěvu místní taverny vyhraďte více času.

Občerstvení na ulici

Pokud spěcháte a potřebujete něco rychle zakousnout nemusíte se bát. Řecké ulice a zvláště ty v turistických letoviscích jsou plné stánků s rychlým občerstvením. Neoblíbenější jsou už po řadu let gyros (sekané, většinou vepřové maso) a souvlaki (kousky masa na špízku, může být vepřové, kuřecí, hovězí, jehněčí, ale i rybí) v pita chlebě s hranolky a bohatou zeleninovou přílohou s omáčkou podle chuti (klasické Tzatziky, kečup, hořčice). Hojně rozšířený je i prodej taštiček (pita) plněných sýry popřípadě různými zeleninovými směsmi.

Řecká národní specialita Musaka

Klasická řecká kuchyně - řecké jídlo

Klasická Řecká kuchyně pracuje pokud možno s místními čerstvými surovinami a pokrmy bývají poměrně jednoduché. Řečtí obyvatelé nepatřili v minulosti mezi ty nejbohatší a proto je základem většiny jídel zelenina nebo luštěniny a jako dochucovadlo bylinky či olivový olej. Jak se pomalu mění životní situace v Řecku objevuje se stále častěji na místních stolech i maso. Řekové mají nejradši jehněčí a vepřové. Nicméně si umí poradit i s přípravou ostatních druhů mas. Na území celého Řecka můžete ochutnat národní specialitu Musaku: zapečený na plátky nakrájený lilek, proložený mletým masem a bramborami zalitý bešamelovou omáčkou. Jako předkrm se ve většině taveren podává tzv. venkovský salát. Jedná se o na kousky nakrájenou zeleninu (okurky, papriky, rajčata, cibule) podávanou s olivami a kouskem sýru Feta. Nejstarší dochované zmínky o výrobě sýru Feta jsou z období před 6 tisíci lety a právem si tento ovčí (popřípadě kozí) sýr zaslouží ochranou známku evropské unie.

Jako v každé jiné přímořské zemi se i v Řecku těší velké oblibě pokrmy z ryb a mořské plody. Ryby se najčastěji připravují v celku na grilu a malé druhy ryb se konzumují i s kostmi. Na pobřeží a ostrovech jsou běžně k sehnání, pro středoevropany poměrně exotická, jídla z chobotnic a sépií. Konzervativnějším chutím bude určitě vyhovovat grilované jehněčí či vepřové maso, které podávají v každé taverně. Pokud navštívíte Řecko v období velikonoc připravte se, že na každém rohu uvidíte oheň nad nímž se peče celé jehně. Mezi turisty jsou také oblíbené plněné vinné listy, obvykle rýží s masem a zeleninou.

Baklava

Řecké sladkosti

Řekové si příliš nepotrpí na sladké zákusky. Jejich roli většinou nahrazuje kousek ovoce servírovaný po jídle. I přesto má řecká kuchyně své tradiční sladkosti. Ke kávě můžete dostat zákusek Baklava (tenké proužky listového těsta prokládané sekanými vlašskými ořechy a poctivě zalité medem), nebo malé vdolečky posypané skořicí. V pekařstvích narazíte na zákusky z piškotového nebo listového těsta s náplní z mandlí, ořechů nebo ovocných zavařenin.

Řecké víno Retsina

Pití a nápoje v Řecku

Během svého pobytu v Řecku zajisté narazíte na vyhlášené víno Retsina. Určitě by jste si neměli nechat možnost ujít jeho ochutnávku. Je k dostání ve většině obchodů s potravinami (občas i v obchodě se suvenýry) nebo přímo ve specialozovaných vinotékách, kde bývá výběr retsin z různých vinařství. Pálenka typická pro Řecko je Ouzo. To vzniká kvašením slupek z hroznů nebo jiného ovoce, ale jeho typickou chuť a vůni mu dodají až bylinky v čele s anýzem. Čiré Ouzo se po přidání pár kapek vody či kostky ledu změní na mléčně zabarvené.

Dalším oblíbeným řeckým destilátem jsou vinné pálenky (brandy), z nichž nejznámější Metaxu známe i od nás. Řecká Metaxa je lahodný alkoholický nápoj, jak bylo řečeno Brandy. Zajímavostí je, že hlavní surovinou při výrobě Metaxy (destilací) jsou různé typy vína především Rhotidis (růžové odrůdy z Peloponéského poloostrova) a Savaniato (bílá odrůda vína, ze kterého se vyrábí známá Retsina, s nízkou kyselostí pěstované především v jižní oblasti Řecka kolem Athén a Atiky), které zrají v čistých dubových sudech po několik let. Další příměsy z mnoha bylin je samozřejmě výrobním tajemstvím, nicméně vnívavé chuťové buňky mohou poznat chuť sušeného ovoce či aromatické přírodní vůně bílých ruží, skořice, pepře či muškátového oříšku. Uveďme jen, že firma Metaxa byla založena v roce 1888 zakladatelem původem z Kefalonie panem Spyrosem Metaxas.

Z arabské kultury Řekové ochotně přejali zvyk popíjet kávu. Tradiční řecká káva je silná lógrová, slazená jen jedním cukrem. Dnes už je poměrně obtížně k sehnání. Byla vytlačena oblíbeným frappé (šlehaná studená instatní káva s mlékem) a espresem.